Masło orzechowe – dlaczego warto je jeść?

Masło orzechowe to produkt, który w ostatnim czasie zyskał na popularności. Stanowi znakomitą alternatywę dla różnych kremów do smarowania chleba, których skład i wartości odżywcze pozostawiają wiele do życzenia. Dlaczego pokochaliśmy masła orzechowe i na czym polega fenomen tego produktu?

  1. Masło orzechowe – dlaczego jest zdrowe?
  2. Masło orzechowe a odchudzanie

Jeszcze niedawno na półkach sklepowych widniało niewiele słoików z masłem orzechowym. Teraz wybór jest tak duży, że niejednokrotnie ciężko zdecydować się na jeden produkt. Czym się kierować podczas zakupu, szczególnie, jeśli produkty mają zbliżoną cenę?

Masło orzechowe – dlaczego jest zdrowe?

Masło orzechowe wykonuje się głównie z orzechów arachidowych, znanych też jako orzechy ziemne (warto także zwrócić uwagę na orzechy włoskie czy orzechy brazylijskie czy pastę z orzechów laskowych lub orzeszków ziemnych) . O tym, że orzechy są zdrowe, chyba nie trzeba nikogo przekonywać. To produkt zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Orzechy arachidowe posiadają także witaminy, w tym witaminy B3 i witaminy z grupy E. Kluczową kwestią jest jednak wybranie dobrego produktu. A jak go znaleźć?

Najlepiej przygotować domowe masło orzechowe, dzięki czemu będziemy pewni, co się w nim znajduje. Ale również sklepowe masła orzechowe mogą być bardzo zdrowe. Zwróćmy jednak uwagę na skład. Najlepsze masło orzechowe to takie, które powstaje z samych orzechów. Nie zawiera zbędnych dodatków – soli, konserwantów, sztucznych barwników. Niepożądany jest także olej palmowy.

Masło orzechowe a odchudzanie

Orzechy arachidowe, które znajdziemy w maśle orzechowym, zawierają błonnik pokarmowy, który m.in. usprawnia procesy trawienia. Co więcej, dzięki kombinacji błonnika i białka, masło orzechowe gwarantuje także uczucie sytości na dłużej. Dlatego masło orzechowe to produkt, po który chętnie sięgają osoby odchudzające się oraz sportowcy. Warto przy tym nadmienić, że same orzechy, a zatem także masło, które zostaje z nich wykonane, są kaloryczne. Jednak zawarte w maśle orzechowym nienasycone tłuszcze przyczyniają się do spalania tkanki tłuszczowej. Warto podkreślić, że masło z kawałkami orzechów to produkt nie tylko zdrowy, ale i niezwykle smaczny. Zdecydowanie wygrywa z innymi spożywanymi głównie w porze śniadania kremami, popularnymi szczególnie wśród dzieci.

Masło z orzechów świetnie nadaje się także dla osób, które nie mają apetytu lub chciałyby przytyć, jedząc wartościowe, zdrowe produkty.

Masło orzechowe – dlaczego warto je jeść?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here