Strona głównaDietaMasło orzechowe - dlaczego warto je jeść?

Masło orzechowe – dlaczego warto je jeść?

Masło orzechowe to produkt, który w ostatnim czasie zyskał na popularności. Stanowi znakomitą alternatywę dla różnych kremów do smarowania chleba, których skład i wartości odżywcze pozostawiają wiele do życzenia. Dlaczego pokochaliśmy masła orzechowe i na czym polega fenomen tego produktu?

  1. Masło orzechowe – dlaczego jest zdrowe?
  2. Masło orzechowe a odchudzanie

Jeszcze niedawno na półkach sklepowych widniało niewiele słoików z masłem orzechowym. Teraz wybór jest tak duży, że niejednokrotnie ciężko zdecydować się na jeden produkt. Czym się kierować podczas zakupu, szczególnie, jeśli produkty mają zbliżoną cenę?

Masło orzechowe – dlaczego jest zdrowe?

Masło orzechowe wykonuje się głównie z orzechów arachidowych, znanych też jako orzechy ziemne (warto także zwrócić uwagę na orzechy włoskie czy orzechy brazylijskie czy pastę z orzechów laskowych lub orzeszków ziemnych) . O tym, że orzechy są zdrowe, chyba nie trzeba nikogo przekonywać. To produkt zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Orzechy arachidowe posiadają także witaminy, w tym witaminy B3 i witaminy z grupy E. Kluczową kwestią jest jednak wybranie dobrego produktu. A jak go znaleźć?

Najlepiej przygotować domowe masło orzechowe, dzięki czemu będziemy pewni, co się w nim znajduje. Ale również sklepowe masła orzechowe mogą być bardzo zdrowe. Zwróćmy jednak uwagę na skład. Najlepsze masło orzechowe to takie, które powstaje z samych orzechów. Nie zawiera zbędnych dodatków – soli, konserwantów, sztucznych barwników. Niepożądany jest także olej palmowy.

Masło orzechowe a odchudzanie

Orzechy arachidowe, które znajdziemy w maśle orzechowym, zawierają błonnik pokarmowy, który m.in. usprawnia procesy trawienia. Co więcej, dzięki kombinacji błonnika i białka, masło orzechowe gwarantuje także uczucie sytości na dłużej. Dlatego masło orzechowe to produkt, po który chętnie sięgają osoby odchudzające się oraz sportowcy. Warto przy tym nadmienić, że same orzechy, a zatem także masło, które zostaje z nich wykonane, są kaloryczne. Jednak zawarte w maśle orzechowym nienasycone tłuszcze przyczyniają się do spalania tkanki tłuszczowej. Warto podkreślić, że masło z kawałkami orzechów to produkt nie tylko zdrowy, ale i niezwykle smaczny. Zdecydowanie wygrywa z innymi spożywanymi głównie w porze śniadania kremami, popularnymi szczególnie wśród dzieci.

Masło z orzechów świetnie nadaje się także dla osób, które nie mają apetytu lub chciałyby przytyć, jedząc wartościowe, zdrowe produkty.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj

Must Read